magritte logo
foto Magritte bolhoed
Magritte door Duane Michals, 1965
vogel nacht

About René Magritte

René Magritte “Ik denk niet over de omstandigheden die mijn karakter of mijn kunst zou hebben bepaald. Ik geloof niet in “determinisme“.

René Gislain Magritte word geboren op 21 november 1898 te Lessines in België in een bescheiden gezin. Hij heeft twee jongere broers, Raymond en Paul. Zijn vader Leopold is handelaar, kleermaker en zakenman. Zijn moeder, Régina Bertinchamps werkt als modiste tot haar huwelijk.

Als René Magritte dertien jaar is, word zijn moeder dood uit de rivier de Samber gehaald. In zijn werk verwijst hij meermaals naar dit drama met illustraties van een vrouw van wie het aangezicht bedekt is.

In 1910 volgt Magritte zijn eerste tekenlessen boven een snoepwinkel. Op vijftienjarige leeftijd, in 1913, ontmoet hij Georgette Berger, met wie hij zal trouwen in 1922. Tijdens zijn hele leven zal zij zijn enige model blijven.

magritte family
Het gezin Magritte
magritte en georgette huwelijk
René en Georgette op hun huwelijk, 1922
magritte kubistisch werk
Kubisme: Magritte, Landscape, 1920
magritte reclametekenaar
Magritte als afficheontwerper, 1923

In 1915 vestigt Magritte zich in Brussel en realiseert zijn eerste werken van impressionistische strekking. Hij studeert aan de Academie voor Schone Kunsten van Brussel van 1916 tot 1918 als vrije student. Hij ontmoet er de schilders Victor Servranckx en Pierre-Louis Flouquet. Het debuut van Magritte in de schilderkunst was kubistisch, futuristisch en abstract.

Na zijn militaire dienst, waar hij kennismaakt met E.L.T. Mesens, werkt Magritte van 1921 tot 1923 als ontwerper bij de behangfabriek Peters-Lacroix. Nadien tracht hij te overleven met het maken van affiches en reclame.

Magritte en Mesens nemen in 1924 deel aan dadaïstische activiteiten samen met Francis Picabia. Hij ontmoet Paul Nougé, die zijn beste vriend wordt. Zijn interesse voor het surrealisme groeit. André Breton publiceert het ‘Surrealistisch manifest’. Zijn eerste surrealistische schilderijen zijn geïnspireerd door Giorgio de Chirico en Max Ernst.

Vanaf dat ogenblik probeert hij met zijn kunst aan te tonen dat men van de werkelijkheid pas zijn mysterie ziet als we buiten het gewone en de normale logica gaan. Zijn werken spelen vaak in op de kloof tussen een object en zijn voorstelling.

de Chirico, Lovesong
Giorgio de Chirico, Lovesong, 1914
magritte surrealistisch werk
Surrealisme: Magritte, The window, 1925
magritte moma
Steve Scapiro, Then and Now, 1965
magritte moma
Steve Scapiro, Then and Now, 1965

Drie collectieve teksten kondigen in 1926 de oprichting aan van een Belgische surrealistische groep met als kernleden Magritte, Mesens, Nougé, Camille Goemans en de musicus André Souris. Van 1927 tot 1930 verblijft Magritte in de Parijse voorstad en krijgt contact met de surrealistische groep. Bij zijn terugkeer in België wordt hij de leider van de Belgische surrealisten.

Tussen 1951 en 1953 versiert hij met een enorme fresco het casino van Knokke-le-Zoute. De rest van zijn leven speelt zich af op de Belgische en internationale tentoonstellingen ...

Magritte overlijdt in Brussel 15 augustus 1967, op 69-jarige leeftijd. hij maakt meer dan 1000 schilderijen, gouaches en collages. Zijn vrouw zal de werken van haar echtgenoot nalaten aan diverse Belgische openbare collecties. U kan een aantal van zijn werken bekijken in onze gallery.